Vegánsky fazuľový burger prekvapí aj mäsožrútov

Vegánsky fazuľový burger prekvapí aj mäsožrútov
Recepty

Odkedy som objavila tento jednoduchý recept na neobyčajne chutný vegánsky burger z fazule, robím ho na požiadanie mojej rodine aspoň raz do týždňa. Rada ním sem-tam ohúrim návštevy a ešte radšej sledujem ako chutí tým, ktorí nie sú na bezmäsité jedlá zvyknutí. Pripravte si v čase pôstu toto výdatné jedlo, určite vás zasýti.

 

Ingrediencie:

  • 1 konzerva červenej fazule (chuťovo je vhodná aj biela, ale červená farebne viac pripomína mäsový hamburger)
  • 2 veľké cibule
  • 2-3 strúčiky cesnaku
  • 3/4 hrnčeka špaldových alebo ovsených vločiek (špaldové sú chrumkavejšie)
  • 1/2 hrnčeka špaldovej hladkej múky
  • hrsť slnečnicových semiačok
  • rastlinný olej
  • soľ, mleté čierne korenie, majoránka, červená paprika
  • hrnček kukurice (nachádza sa v pôvodnom recepte, ja som ju v recepte tentokrát nepoužila)

Postup:

Nadrobno nakrájaný cesnak a cibuľu orestujeme na oleji. Okoreníme a osolíme. Je vhodné už teraz použiť soľ a korenie, aby sa minerály z nich lepšie vstrebali do jedla.

Fazuľu z konzervy popučíme podobne ako napr. zemiaky. Pridáme orestovanú cibuľku, špaldové vločky, slnečnicové semiačka, špaldovú múku, majoránku a červenú papriku. Poriadne premiešame aby vznikla tuhá kašovitá hmota, ktorá sa dobre tvaruje. Pomúčenými rukami naberáme hmotu a tvarujeme burgre. Vypražíme z oboch strán na kvalitnom rastlinnom oleji.

Finálny burgrový vzhľad nechám na vás. Ja som použila kváskové celozrnné žemličky potreté horčicou a ako oblohu mladý čerstvý špenát.

 

Za milý súhlas so zverejnením receptu veľmi pekne ďakujem jeho autorke z veganstvo.org

Použité zdroje:

1. Gabriela Holcer. Skvelý fazuľový burger s hubami. 2016. https://veganstvo.org/2016/09/skvely-fazulovy-burger-s-hubami/

O Anežka Palajová

webová dizajnérka, wordpressáčka, blogerka, fanúšička alternatívnych metód v liečení a zdravého životného štýlu a mama dvoch úžasných bytostí