Lekvárové hrebene z kvásku

Lekvárové hrebene z kvásku
Recepty

Tento recept bol inšpirovaný receptom z knihy Kváskovanie:

kvaskovanie-knihy-350x350px.png

Ingrediencie:

Kváskový štartér:

  • 150 ml vody
  • 150 g špaldovej hladkej múky
  • 1 lyžica kvásku

Kváskové cesto:

  • Pripravený kváskový štartér
  • 350 g špaldovej hladkej múky
  • 110 ml mlieka
  • 5 lyžíc kokosového oleja alebo masla ghee
  • 1 lyžica agáve (alebo iné vaše obľúbené sladidlo)

Plnka:

  • Váš obľúbený lekvár (čím tuhší tým lepšie)

Postup:

Kváskový štartér si pripravíme ešte večer pred pečením, zmiešaním vody, špaldovej hladkej múky a lyžice kvásku. Prikryté fóliou necháme cez noc  (najlepšie však 12 hodín) na teplom mieste rozkvasiť.

Druhý deň ráno si z kváskového štartéra, špaldovej hladkej múky, mlieka, kokosového oleja a agáve vypracujeme nelepivé cesto. Cesto necháme odležať prikryté fóliou asi 3 hodiny.
Vykysnuté cesto preložíme na pomúčenú dosku, a valčekom na cesto vyvaľkáme plát o hrúbke 5-7 mm. Vykrajovačkou na cesto prípadne väčším pohárom vykrajujeme kolieska. Kolieska premiestnime na pečiaci plech vystlaný papierom na pečenie. Do stredu kolieska dáme lekvár. Kolieska prekladáme na polovicu, konce pritlačíme a nožom urobíme asi 4 zárezy. Konce trochu roztiahneme tak, aby vznikli hrebene. Prikryté fóliou necháme na plechu prekvasiť asi hodinu.

Vložíme do rúry predhriatej na 200 °C, kde pečieme asi 20 minút. Potom znížime teplotu na 180 °C a pečieme ďalších 10 minút do zlatohneda. Po upečení ihneď potrieme maslom, aby hrebene ostali mäkké.

O Anežka Palajová

webová dizajnérka, wordpressáčka, blogerka, fanúšička alternatívnych metód v liečení a zdravého životného štýlu a mama dvoch úžasných bytostí