Gaštanová torta bez múky a pridaného cukru

Gaštanová torta bez múky a pridaného cukru
Recepty

Tento recept som viackrát skúšala, prerábala, upravovala. To, čo som nakoniec stvorila je božská gaštanová tortička s minimum ingrediencií.

Pôvodný recept pochádza z knihy Sladkosti bez výčitiek od Tatiany Jelínek. Na knihu ma upozornila kamarátka, ktorá pečie bezlepkové dobroty. Recept som mierne upravila, úplne som odstránila cukor a rum, aby si na tortičke mohli pochutnať i deti.

Ingrediencie:

  • 200 g horkej čokolády (min. 85% kakaa)
  • 120 g kokosového oleja alebo masla
  • 500 g gaštatového pyré (min 72% gaštanov)
  • 6 vajec
  • lyžička vínneho kameňa (môže ale i nemusí byť)

 

Postup:

Gaštanové pyré vyberieme z mrazáku a necháme úplne roztopiť.

Čokoládu spolu s kokosovým olejom alebo maslom necháme roztopiť vo vodnom kúpeli. Necháme trochu vychladnúť.

Celé vajíčka poriadne vyšľaháme, tak aby zdvojnásobili svoj objem. V tejto fáze môžeme zašľahať aj lyžičku vínneho kameňa. Budete mať istotu, že tortička pekne narastie.

Do vyšľahaných vajíčok pomaly prilievame roztopenú čokoládu a ďalej mixujeme pri nízkych otáčkach.

Nakoniec pridáme gaštanové pyré, ktoré, rozmrvené pomedzi prsty, opäť zašľaháme do zmesi. Nevadí, ak niektoré kúsky pyré ostanú vcelku, v tortičke urobia pekný vizuálny efekt.

Zmes vylejeme do tortovej formy s priemerom 24 cm, vystlanej papierom na pečenie a s vymastenými okrajmi. Vložíme do rúry predhriatej na 180 °C a pečieme 45 – 60 minút.

Ozdobíme nastrúhaným pyré. Podávame ku kávičke.

Gaštanová torta bez múky a pridaného cukru.

Na Gaštanovú tortu boli použité iba štyri suroviny.

O Anežka Palajová

webová dizajnérka, wordpressáčka, blogerka, fanúšička alternatívnych metód v liečení a zdravého životného štýlu a mama dvoch úžasných bytostí