Zázračný elixír z divých bylín na raňajky

Zázračný elixír z divých bylín na raňajky
Recepty

 

Sériu zdravých receptov od Tatiany Banášovej začíname tipom na raňajkový elixír.

Známi sa ma pýtajú: „Ty si vitariánka či vegetariánka?“ Neviem presne odpovedať na túto otázku. Môj jedálniček som si vytvárala podľa postupne nadobúdaných znalostí v oblasti čínskej dietetiky, makrobiotiky a živej surovej stravy a hlavne podľa reakcií môjho zažívacieho systému.

Zbierka receptov z mojej kuchyne, ktorú postupne na Zdravom zdraví predstavím, je kombináciou pravidiel týchto výživových smerov. V každom recepte sa Vám budem snažiť vysvetliť, z akého dôvodu som zvolila určitý postup, určité kombinácie a suroviny.

Spísala som recepty, do ktorých som dala seba, ktoré som si sama vytvorila, často ide práve o kombináciu makrobiotiky a živej surovej stravy. Surová strava nám dodá enzýmy, ale z pohľadu čínskej dietetiky a pocitu môjho žalúdka, dosť ochladzuje, preto treba do surových jedál pridávať niečo štipľavé, pokiaľ práve nemáme horúce leto. No a zase makrobiotika by rada videla všetko uvarené, čo je síce veľmi láskavé voči nášmu zažívaciemu traktu, ale dlhodobo spomaľuje trávenie, lebo tam chýbajú enzýmy. Viem, rieši sa to pickles šalátikmi aj kúskom surovej zeleniny na tanieri, ale mne to po roku aplikovania makrobiotiky prišlo málo.

Verím, že jedlá pripravené podľa týchto receptov budú chutiť aj Vám.

Zázračný elixír z divých bylín

Ingrediencie:

  • 2 diely žihľavy
  • 1 diel skorocelu
  • 2 listy púpavy
  • 1 púpavový kvet – v zime nahradzujem baby špenátom a vňaťami, stonkovým zelerom
  • Štiav alebo šťavel, divý polníček, slez, čo nájdeme vo svojom okolí
  • V máji môžu byť aj drobné kvietky z bazy čiernej, inokedy pridáme sedmikrásky
  • Medovka, mäta
  • ½ avokáda – dá sa nahradiť mandľovým, marhuľovým olejom alebo slnečnicovými semienkami či zopár orechami – vždy vopred namočenými aspoň 2 hod.
  • 1 jabĺčko alebo 5-6 jahôd, hruška či broskyňa – čo práve doma máme
  • 1 PL topinamburového sirupu alebo osladíme stéviou
  • Šťava z 1/2 citróna alebo limetky
  • Ovocný Wurzelkraft z Odkysľovacieho programu dr.Jentschuru
  • ½ l vody
  • Škorica, ďumbier, kardamóm – aby nápoj príliš neochladzoval

Postup:

Mixujeme aspoň 5 min. na nízkych otáčkach (pri vysokých otáčkach sa nápoj zahrieva a strácajú sa enzýmy). Pijeme na lačno, pomaly po dúškoch, každý dúšok zopárkrát prehryzieme v ústnej dutine, až potom pustíme do žalúdka.

Ak niečo zostalo, nasypeme do elixíru chia semienka a necháme 1 hod. odležať – budeme mať na desiatu dezert.