Vyskúšali sme: čistenie rúry pomocou kyseliny citrónovej a jedlej sódy

Vyskúšali sme: čistenie rúry pomocou kyseliny citrónovej a jedlej sódy
Zdravé bývanie

 

Otestovala som, či je možné vyčistiť zažratú mastnú špinu v rúre bez použitia agresívnych chemikálií.

Potrebujeme:

  • Asi 1 polievková lyžica bežného saponátu na umývanie riadu
  • 2 polievkové lyžice kyseliny citrónovej
  • 2 polievkové lyžice jedlej sódy bikarbóny
  • Drsná hubka na umývanie riadu
  • Voda
  • Plech na pečenie

 

Postup je jednoduchý, ale zapotíte sa:

  • Plech na pečenie naplníme až po okraj vodou, najlepšie vriacou. Pridáme lyžicu bežného saponátu, ktorý používate na umývanie riadu.
  • Plech dáme do rúry, ktorú zapneme na 50 °C a necháme „piecť“ asi 50 minúť. Saponátová voda sa pomaličky v rúre odparuje. Táto zmeska urobí najťažšiu prácu za nás. Mastná špina zo stien rúry mierne povolí.
  • Po 50tich minútach rúru vypneme. Počkáme, kým trošku ochladne, aspoň  do tej miery, aby sme do nej vedeli strčiť ruku bez ujmy na zdraví 😀
  • Zmiešame si 2 lyžice kyseliny citrónovej a 2 lyžice sódy s troškou vody. Vznikne peniaca zmes, ktorou vydrhneme rúru. Nečakajte, že to pôjde jedným šmahom ako v reklame, trošku sa zapotíte.
  • Výsledok  testu vidíte na fotkách. Rúra je čistá, nedoškriabaná a dokonca aj voňavá. Piekla som v nej kura a ani po pečení v nej neostali pachy. Ľutujem, že som rúru neodfotila pred čistením, ale verte, že tri roky len občasného umývania sa na nej poriadne odrazili…

img-cistenie-rury1

img-cistenie-rury2

 

 

 

 

 

 

 

 

Výhodou tohto čistenia je istota, že jedlo, ktoré v rúre následne pripravíte, nebude obsahovať zvyšky chemikálií. Takisto nezaťažujete prírodu a nemenej podstatné je, že čistenie sódou a kyselinou citrónovou je lacné a dostupné.

Za tím Zdravé zdravie otestovala: Anežka Palajová

logo-zz-red