Pudingoš z kvásku

Pudingoš z kvásku
Recepty

Obľúbený klasický pudingoš  prepracovaný do kváskovej verzie.

Pamätám si, keď náš rodinný priateľ priniesol tento úžasný klasický kysnutý koláč na oslavu. Bol zjedený za pár minút, ale spomienka na nadýchané cestíčko a sladkú pudingovú plnku zostala ešte dlho v pamäti. O to radšej som bola, keď som recept naň objavila v knihe Lidl Cukráreň podľa Adriany Polákovej. Netrvalo dlho a odhodlala som sa urobiť si vlastnú verziu z domáceho kvásku:

Ingrediencie:

Kváskový štartér:

  • 150 ml vody
  • 100 g špaldovej hladkej múky
  • 1 lyžica kvásku

Kváskové cesto:

  • 250 ml kváskového štartéra
  • 60 g trstinového cukru (alebo iné vaše obľúbené sladidlo)
  • 450 g špaldovej hladkej múky
  • 100 ml mlieka
  • 1 celé vajce

Pudingová plnka:

  • 300 ml studeného mlieka
  • 4 lyžice kakaa
  • 1 čokoládový pudingový prášok
  • 150 g trstinového cukru (alebo iné vaše obľúbené sladidlo)
  • 150 g zmäknutého masla, alebo ghee

Postup:

Kváskový štartér si pripravíme ešte večer pred pečením, zmiešaním vody, špaldovej hladkej múky a lyžice kvásku. Prikryté fóliou necháme cez noc  (najlepšie však 12 hodín) na teplom mieste rozkvasiť.

Druhý deň ráno si z kváskového štartéra, trstinového cukru, špaldovej hladkej múky, mlieka a vajca vypracujeme tuhšie cesto. Cesto necháme odležať prikryté fóliou asi 3 hodiny.

Kým nám cesto kysne urobíme si pudingovú plnku. V menšom hrnci zmiešame, v studenom mlieku, kakao, pudingový prášok a cukor. Za stáleho miešania uvaríme hustý puding. Po miernom vychladnutí zamiešame zmäknuté maslo. Necháme úplne vychladnúť.

Vykysnuté cesto preložíme na pomúčenú dosku, rukami premiesime a rozdelíme na 4 rovnaké časti. Každú časť rozvaľkáme na 0,5 cm hrubé obdĺžníky. Každý obdĺžník potrieme pudingom tak, aby okraje ostali trochu čisté, bez pudingovej plnky. Cesto pozdĺžne zrolujeme. Dve zrolované cestá na konci zlepíme a prepletieme jedno cez druhé. S ďalšími dvoma cestami postup zopakujeme. Záviny prenesieme na pečiaci papier. Vložíme do rúry predhriatej na 200 °C, kde pečieme asi 20 minút. Potom znížime teplotu na 180 °C a pečieme ďalších 10 minút do zlatohneda. Po upečení ihneď potrieme maslom, aby pudingoš ostal mäkučký.

O Anežka Palajová

webová dizajnérka, wordpressáčka, blogerka, fanúšička alternatívnych metód v liečení a zdravého životného štýlu a mama dvoch úžasných bytostí