Kvalitný zelený čaj si môžete dopriať aj v tehotenstve

Kvalitný zelený čaj si môžete dopriať aj v tehotenstve
Zdravo a chutne

Ako vášnivá čajíčkárka som v tehotenstve riešila otázky okolo pitia kávy a čaju. Priznám sa – piť alebo nepiť čaj  v tehotenstve – bolo asi prvé, čo som hľadala na internete. Odoprieť si voňavú šálku čaju, by mi určite prinieslo veľa stresu, a ten som si v tehotenstve nemohla dovoliť. Niečo som však predsa zmenila. Dopila som posledné dávky sáčkových čajov, ktoré som popíjala v práci pre jednoduchosť ich prípravy (v mojom prípade lenivosť babrať sa so sitkom na sypaný čaj). Nie je nič lepšie ako dopriať si kvalitný čaj a teraz už viem, že to neubližuje môjmu dieťatku.

Nedeste sa kofeínu

Výsledky niektorých výskumov  poukazujú na možnosť, že kofeín ovplyvňuje vývoj plodu. Môžu znižovať pôrodnú váhu a prispievať k tvorbe kostrových a iných anomálií. Deti sa kofeinových metabolitov nevedia zbaviť pokiaľ nedosiahnú veku sedem či osem mesiacov, pričom nepatrné množstvá kofeínu prijímajú i z materského mlieka. Z týchto dôvodov by tehotné a kojacie ženy mali obmedziť spotrebu všetkých nápojov obsahujúcich kofeín. Obmedziť však neznamená úplne sa vzdať čaju. Stačí len dodržať pár pravidiel výberu kvalitného čaju a jeho prípravy.

Ako pripraviť čaj tak, aby kofeín neublížil dieťatku

Obsah kofeínu vieme ovplyvniť dĺžkou lúhovania.. Po piatich minútach lúhovania sa z čierneho čaju uvolní 40 – 100 mg kofeínu, zatiaľ čo pri trojminútovom lúhovaní len 20- 40 mg, čo je až o polovicu menej.
Tehotným ženám sa neodporúča presiahnúť dennú dávku 300 mg kofeínu. Takže vďaka krátkemu trojminútovému lúhovaniu si môžu dopriať až 7 šálok kvalitného čierneho čaju.

Jedna šálka čierneho čaju obsahuje: 25 – 110 mg kofeínu.

Jedna šálka oolong čaju obsahuje: 12 – 55 mg kofeínu.

Jedna šálka zeleného čaju obsahuje: 8 – 36 mg kofeínu.

Na porovnanie instantná káva obsahuje 30 – 120 mg kofeínu a Coca Cola 46 mg kofeínu.

 

Tip: Čajové sáčky, ktoré obsahujú drtené listy, uvoľňujú pri lúhovaní viac kofeínu než sypané. Vyberte si radšej kvalitný sypaný čaj.

 

Pozitívne účinky pitia čaju na zdravie aj v tehotenstve

Vitamín C

Pozitívne účinky pitia čaju podstatne prevyšujú nad neopodstatneným strachom z kofeínu. Vedeli ste, že zelený čaj je bohatým zdrojom vitamínu C?  Je všeobecne známe, že vitamín C sa teplom rozkladá a čaj sa zalieva vriacou vodou. Avšak najnovšie pokusy čínskych vedcov preukázali, že k rozkladu vitamínu C v čaji nedochádza. Čaj zjavne obsahuje akúsi neznámu látku, ktorá vitamín C stabilizuje. Obsah vitamínu C závisí do veľkej miery na podmienkach rastu čajovníka, veku listov v čase ich zberu a dĺžke skladovania. Po troch rokoch skladovania čaju, sa všetok vitamín C stráca. Sledujte preto dátum zberu na obale čaju.

Behom jediného 5-minútového lúhovania sa z listov uvolí 85% celkového obsahu tohoto vitamínu.

Zeleným čajom proti trombóze

Nedávne výzkumy naznačujú, že čaj pomáha i proti srdcovému infaktu, mŕtvici a trombóze. Posilňuje cievy a zvyšuje ich pružnosť. Môže pôsobiť i proti vytváraniu krvných zrazenín.

Fluorid na kosti

Čínski taoisti používali čaj ako jednu z ingrediencií elixíru večnej mladosti. I keď čaj nie je žiadnym zázračným liekom proti stárnutiu, niektoré jeho vlastnosti môžu k dlhovekosti prispievať. Fluorid, obsiahnutý v čaji, posilňuje kosti a pomáha pri prevencii osteoporózy. Jednopercetný jasmínový čaj predĺžil život octomiliek na 40 dní, t.j. viac než o polovicu oproti octomilkám, ktoré pili čistú vodu.

Čaj zabíja choroboplodné zárodky

Niektorí výzkumníci tvrdia, že čaj pôsobí ako mierny antibakteriálny prostriedok v zažívacom trakte. Pomáha tak pri prevencii rôznych otráv, cholery aj týfusu. Zelené čaje pôsobia silnejšie než čierne. Výzkum antibakteriálnych účikov čaju bol inšpirovaný udalosťou, ku ktorej došlo v roku 1980 v jednej tajvanskej reštaurácii. Hostia pri jednom stole, s výnimnou jediného muža, ochoreli po zjedení kontaminovaných garnátov. Profesor E. Ryu si položil otázku prečo sa choroba vyhla práve tomuto mužovi. Po prevedení testov zistil, že ho ochránilo to, že bol vášnivým čajíčkárom. Podrtený čaj zabránil rastu siedmych z ôsmych testovaných zárodkov baktérií, vrátane kultúr salmonelózy, cholery a stafylokokov.

Pitie čaju, obzvlášť po jedle, do veľkej miery napomáha prevencií mnohých ochorení z kontaminovaných potravín, preto by si kvalitný sypaný čajík krátko lúhovaný mali dopriať i tehotné ženy.

Použité zdroje:

1. CHOV, Kit. a KRAMEROVÁ, Ione. Všechny čaje Číny. Vydalo DharmaGaia : Praha, 1998. ISBN: 80-85905-54-X.

Obrázok:  Anežka Palajová